Sunday, May 24, 2015

Gulai Udang Terengganu Style

Bahan-bahan
- 10 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan, basuh dan purify
- 1 biji bawang besar*
- 3 biji bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 bungkus (24g) serbuk kari ikan
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu besar gula
- 1 keping asam gelugor
- 1 batang serai, dititik
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis

Cara-cara:
- kisar semua bahan bertanda *
- campur bahan kisar dengan serbuk kari, kacau sebati
- panaskan sedikit minyak
- tumis bahan kisar tadi sehingga terbit minyak
- masukkan udang, masak seketika dalam 2 - 3 minit
- masukkan santan, asam gelugor, serai dan masak sehingga menggelegak, sentiasa kacau untuk mengelakkan pecah santan
- masukkan gula dan garam, kacau seketika
- setelah masak, sedia untuk dihidang


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...