Friday, May 15, 2015

Resipi Nasi Biryani

Berjaya mencabar diri sendiri untuk memasak nasi biryani, from scratch... Tgk bahan2 nya dah nak give up nak masak, tapi sebab dah beli, proceed la jugak untuk masak... Saya pakai resipi chefwan, kat sini  

Bahan-bahan:
- 1 setengah cawan beras basmathi, basuh dan toskan
- suku cawan minyak sapi
- 6 bawang besar, dihiris 
- 10 biji bawang merah, dimayang
- 2 batang serai, diketuk
- se inci halia, dihiris halus
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
- 4 biji tomato, dicincang halus
- 1 3/4 cawan stok ayam
- setengah cawan susu cair
- 2 sudu teh saffron atau pewarna kuning
- suku cawan air mawar
- 1 cawan kismis
- 1 cawan kacang gajus, dibakar
- bawang goreng untuk hiasan
- 1 genggam daun pudina, dicincang
- daun pisang, cukup untuk tutup periuk
- garam secukup rasa

Bahan tumis:
- 5 bunga cengkih
- 6 buah pelaga
- 4 bunga lawang
- 2 batang kulit kayu manis

Cara memasak:
- Panaskan periuk, masukkan minyak sapi, bagi cair, masukkan bahan tumis dan tumis beberapa minit sehingga naik bau
- masukkan bawang besar, bawang merah, halia, serai, daun pandan, tumis sehingga keemasan
- masukkan kismis (tinggalkan sedikit untuk hiasan nanti) dan tomato, masak sehingga tomato lembut
- masukkan beras basmathi dan kacau. Masukkan stok ayam, kacang gajus (tinggalkan sedikit untuk hiasan nanti), saffron, garam (optional bergantung dengan stok ayam, kalau dah masin tak perlu letak), separuh sukatan daun pudina dan susu cair
- masak menggunakan api sederhana dan kacau sekejap2 sehingga nasi lembut. Masukkan air mawar, bawang goreng dan lebihan daun pudina tadi (tinggalkan sedikit untuk hiasan nanti).
- tutup bahagian atas nasi dengan daun pisang, kemudian tutup periuk dengan penutupnya dan biarkan nasi masak (5-10 minit)
- bila nasi telah masak, boleh hiaskan dengan lebihan kismis, gajus, bawang goreng dan daun pudina tadi
- sedia untuk dimakan
- nasi biryani ini juga boleh dimakan bersama kurma ayam

Sukatan makanan  cam gini boleh dimakan sehingga 8-10 orang dewasa bersaiz sederhana haha ... Try masak jom! :-)




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...