Saturday, June 25, 2016

Resipi Daging Goreng Terengganu

Bahan-bahan
- Daging 1 kilo
- 2-3 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- Seinci Halia
- 1 sudu besar (sb) gula
- 2-3 sb cili giling (ikut kepedasan)
- asam jawa
- serbuk perasa secukupnya

Cara-cara
- Rebus daging selama 2 jam bersama sedikit garam dan serbuk perasa
- kisar bawang putih, bawang besar dan halia
- panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dan cili giling hingga cili garing
- masukkan daging yang telah direbus tadi dan tambah sedikit air rebusan daging
- masak sehingga mendidih
- masukkan air asam jawa dan gula
- masak sehingga pekat mengikut citarasa

Kisar semuanya

Tumis bahan kisar

Asam jawa

Daging yang dah direbus

Daging goreng pedas ala terengganu, siap!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...