Menu makan tengahari saya hari ni ialah Ikan Masak Pindang. Senang je nak masak makanan orang dalam pantang ni, simple dan berkhasiat. So dibawah, adalah resipi ikan masak pindang yang sesuai dimakan oleh ibu yang sedang pantang bersalin.
Bahan-bahan:
2 keping ikan merah/ ikan tenggiri yang dah dibersihkan dan purify
10 gm kunyit - tumbuk
10-15 biji lada hitam - tumbuk (pilihan)
30 gram halia - dihiris halus
2 biji bawang merah - dihiris halus
6 biji bawang putih - dihiris halus
1-2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara:
1. Masukkan semua bahan kecuali ikan ke dalam periuk. Didihkan di atas api perlahan.
2. Masukkan ikan. Didihkan lagi hingga masak.
Senang je kan?! Sesiapa pun boleh masak, apatah lagi encik suami :-)
Bye xoxo
No comments:
Post a Comment