Memandangkan saya tidak pernah membuatnya maka pencarian resipi di google pun bermula.
So, berikut merupakan resipi agar-agar santan gula merah:
Bahan A
- air 1 liter atau 4 cawan
- gula merah/ gula melaka/ gula kabung 200g
- 1/4 cawan gula pasir
- daun pandan 2 helai
- 1 peket agar-agar 10g
- 250ml santan pekat (atau 100 ml santan kotak dan tambah air sehingga jadi 250ml)
- 1 biji telur ayam
- Secubit garam
Kaedahnya:
- Masak gula merah, gula pasir dan air. Masukkan daun pandan yang diikat. Masak sehingga mendidih dan sentiasa dikacau. Bila dah siap, tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan
- Dalam periuk lain, masak agar-agar bersama 2 cawan air sehingga mendidih
- Masukkan air gula merah yang dimasak pada no. 1 tadi dan kacau sentiasa sehingga mendidih
- Dalam bekas lain, campurkan Bahan B dan kocak dengan garfu
- Kecilkan api agar-agar tadi, masukkan kaedah no.4 dan sentiasa dikacau sehingga mendidih.
- PENTING Bila menggelegak, kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau (1-2 minit). Anda akan dapati adunan santan jadi berbintil-bintil, maka tutup api.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras.
- Dah mengeras, boleh lah potong dan makan.
- Nak letak dalam peti ais lagi best, supaya bila makan time sejuk, perrgghhh! hehe
Senang je resipi ni, zaman mak-mak kita dulu buat sambil tutup mata je... Tapi sekarang ni macam takde jual secara berleluasa sangat agar-agar ni ek... Kenapa yer?
No comments:
Post a Comment