Hari ke 44 pantang hari tu, dah muak nak makan nasi. Encik suami pun dapat satu idea nak masak roast chicken atau ayam panggang. Senang je nak masak resipi ala-ala Kenny Rogers ni. Yang best ianya home made.
So resipinya adalah seperti berikut:
Seekor ayam (whole chicken, tak payah kerat), bersihkan dan purify
2 bawang besar
2 lobak merah
2 biji Kentang
1 labu bawang putih
3 sudu besar olive oil
Garam
Lada hitam
1 biji lemon
Se gugus kecil daun thyme, rosemary, bay atau campuran
Sumbat-sumbat kan je semua bahan2 di atas dalam ayam tadi, (ayam tu dah letak dalam loyang) yang tak muat disumbat, letak je tepi2 ayam tadi.
Lemon tu perah je atas ayam.
Bakar dalam oven pada suhu 220 darjah celcius selama sejam.
Senang!
Untuk gravy dia:
- Ambil juice ayam yang terhasil daripada ayam yang dah siap dipanggang tadi atau pakai chicken stok
- 50g / 2 sudu besar butter
- campurkan 3/4 cawan susu dgn 3/4 cawan air
- 2 sudu besar tepung gandum
- campur semua dia atas dan masak dalam pan
- taburkan serbuk lada hitam
Ayam yang dah siap tadi potong la quarterly dan curahkan gravy tadi secukup rasa.
Sedia untuk dimakan! Nak lagi best, buat mashed potato seperti blog entry yang sebelum ini. Baru macam Kenny Rogers! Hehe
No comments:
Post a Comment