Friday, November 28, 2014

Resipi Kek Belang

Tgh mode "Bila datang angin teringin nak makan kek yg panazzz2, yg freshly from the oven", hehe... 

Ada orang paggil kek belang, kek butter, kek planta aka kek bodo 

Antara alat2 yang perlu ada, ialah:

1. Mixer (ada hand mixer kodi pon boleh nersss, tak perlu la sampai ada 'KitchenAid', tapi kan masa zaman mak saya dulu dia mix pakai tangan je guna senduk)
2. Oven
3. Bekas sederhana besar utk mix kan adunan kek
4. Loyang yang sesuai, sukati la nak bulat ke petak

Bahan-bahan kek pula adalah:

Gula kastor 1 cawan
Buttercup 1.5 cawan
Tepung naik sendiri 1.5 cawan
Telur 4 biji
Esen vanila 1 sudu teh
Susu penuh krim 1/2 cawan
Pewarna merah dan hijau

Cara-cara
- Pukul gula dan butter sampai kembang dan putih
- masukkan telur 1-1 (pukul seminit setiap satu)
- masukkan esen vanila
- masukkan tepung sikit2 diselangi dgn susu
- pukul sampai sebati
- bahagikan adunan kepada 3 bekas (1 takde warna, 1 letak beberapa titik warna hijau, 1 letak beberapa titik warna merah)
- sapukan mentega di seluruh dalam loyang (nak bagi kek senang dikeluarkan bila dah masak nanti)
- sendukkan adunan berselang warna ke dalam loyang bulat 8' X 8' sesenduk demi sesenduk
- pastu goyangkan sikit loyang bagi adunan rata
- panaskan oven
- bakar pada 170 degree selama 40 minit, api atas bawah
- lepas masak keluarkan dari oven bagi kek sejuk sikit, dan sedia dimakan

Bagi saya buat kek ni yg payah nye nak sediakan bahan dengan nak membasuh utensils nye lepas kejadian.. Hehe.. Lelain tu senang je, campak2 and mix ajer... 






Sesapa dah cuba, tinggalkan komen ekkk... Muahsss

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...